keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Lähiruoka + käsin kuoritut perunat = hyvä kouluruoka

Kuva: Riku

Kouluruokablogin tarkoituksena on tuoda lasten mielipiteitä ja kokemuksia kouluruoasta paremmin esille, jotta aikuiset saisivat tietää, mitä mieltä lapset todella ovat kouluruoasta ja mitä he kouluruoalta toivovat.
Itse toivottu on parasta
"Koulullamme on joskus aina toiveruokapäivä jolloin oppilaat saa toivoa ruokaa mitä sitten tarjotaan ruokailussa :--) Silloin on kivaa kun kukaan ei valita ruuasta Koska on sitä mitä on itse toivottu :--)"
Kaikki eivät voi pitää kaikesta. Minusta kouluruoan pitäisi olla monipuolista, ravitsevaa ja ruoan pitäisi olla lähellä tuotettua ja omassa koulussa valmistettua.
"Ruokamme on erinomaista, mutta onhan selvää, ettei kaikki pidä kaikista ruoista. Siitä huolimatta ruoka on tasokasta, monipuolista ja makuakin on saatu :D"
Lasten olisi tärkeä tietää, mistä heidän syömänsä kouluruoka tulee. Lähellä tuotettua ruokaa on mukavampi syödä kuin sellaista ruokaa, josta ei tiedetä mistä se tulee.
"Mun mielestä meidän koulun ruuat ovat ihania! Ne tulevat läheltä, yksityisyritykseltä. Meijän potut kuorii oikea ravintolakokki, käsin, ja tästä oon ylpee. Ei enää kumipottuja! (:: Tämä ei ehkä ollu niin kokemus, mutta yleiskokemus kuitenki siitä, että oon onnellinen, ku potut ei ole kumisia! :))"


Kirjoituksen tekstit Veera, 15. Lainaukset Suomen Lasten Parlamentin eri puolilla Suomea asuvien 9-13-vuotiaiden lasten vastauksia kysymykseen "Kerro kouluruokakokemuksesi".

4 kommenttia:

 1. Kiitos Veera näistä teiltä ruokailijoilta tulleista kommenteista. Kertoivatko kouluruokakokemuskyselyyn vastanneet miten toiveruokapäivän ruoat on valittu? Ja millaisia ruokia silloin tarjoiltiin?
  Miten teille kerrotaan, että syömänne ruoka on lähiruokaa? Onko siitä merkintä ruokalistassa?
  Näiden asioiden tietäminen ehkä auttaa muitakin kouluruokapaikkoja tarjoamaan yhtä kehuttavaa kouluruokailua kuin kertomasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Kouluruokakokemuskyselyyn vastanneet eivät kertoneet, miten toiveruoat valittiin ja millaista ruokaa silloin tarjottiin.

   Meidän koulullamme ei ilmoiteta mitenkään, että mistä ruokamme on lähtöisin. Ilmeisesti ei siis ainakaan lähiruokaa käytetä, mikä on ihme koska alueellamme on kuitenkin paljon lähiruoan tuottajia. Ruoka vielä valmistetaan toisella koululla ja sieltä se sitten kuljetetaan meidän kouluun, jossa ruoka vain lämmitetään tarvittaessa. Luulen, että täällä meidän kunnassamme lähiruoan hankkiminen kouluihin on vain kustannuskysymys, kun täällä ruoka-annos/oppilas maksaa vain 0,56snt.

   t. Veera

   Poista
 2. Huhhuh, täytyy kyllä nostaa hattua sille kokille, joka kuorii perunat käsin! Varmaan kohtuullisen pieni koulu... Tosin ihmettelen, että miksi nykyään perunat kuoritaan valmiiksi, koska keittämällä perunat kuorineen vältytään tältä "kumiperunaefektiltä"? Kyllä vielä itse ollessani yläasteella (vuosina 1997-2001) keitetyt perunat kuorittiin itse...

  VastaaPoista
 3. Meidän koululla toiveruokapäivä tarkoitti sitä, että kunnan sijaan opettajat päättivät, mitä syödään.

  Terveisin http://kouluruoka.wordpress.com/

  VastaaPoista